Witaj

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej strony

Tak, mam ukończone 18 lat

Wszystkie materiały są przeznaczone jedynie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, nie należy ich przekazywać ani udostępniać osobom poniżej 18 lat. Jeśli nie masz ukończonych 18 lat, nie możesz korzystać z tej strony WWW.

Wkrocz do wyrafinowanego świata alkoholi luksusowych. Każda z prezentowanych marek szczyci się niezwykłą historią. Otwierając butelkę i degustując jej zwartość stajesz się częścią świata Premium.

Dostępne alkohole premium:

Brendy

  • Metaxa
  • Stock 84 XO

Giny

  • Bombay
  • Bulldog
  • Tanqueray
  • Hendricks
  • The Botanist
  • Mom Gin

Koniaki

  • Camus
  • Hennessy
  • Martell
  • Otard
  • Remy Martin

Szampany

  • Dom Perignon
  • Moet Chandon
  • Mumm
  • Piper Heidsick
  • Veuve Clicqout

Tequile

  • Espolon
  • Olmeca
  • El Jimador
  • Sierra

Whisky

  • Aberfeldy
  • Aberlour
  • Auchentoshan
  • Ballantines
  • Balvenie
  • Benriach
  • Bulleit
  • Bushmills
  • Cardhu
  • Chivas
  • Dewars
  • Glendronach
  • Glenfiddich
  • Glenglassaugh
  • Glenlivet
  • Glenmorangie
  • Grants
  • Jack Daniels
  • Jameson
  • Jim Beam
  • J.Walker
  • Lagavulin
  • Macallan
  • Makers Mark
  • Monkey Shoulder
  • Singleton
  • Suntory
  • Talisker
  • Tullamore Dew
  • Wild Turkey
  • Woodford

Wódki

  • Absolut
  • Baczewski
  • Beluga
  • Belvedere
  • Ciroc
  • Grey Goose
  • Orkisz
  • Ostoya
  • Pravda

Poznaj bliżej wybrane alkohole premium:

Brandy

Nazwa wywodzi się od holenderskiego określenia palonego wina „brandewijn” jest to trunek, którego zawartość alkoholu nie może być niższa niż 36%. Wypalany jest w aparatach destylacyjnych z wina gronowego lub z owocowych destylatów, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona np. Cherry brandy (brandy wiśniowa)

Cydry

Lekki i orzeźwiający, niskoprocentowy alkohol wyprodukowany z jabłek. Jest produkowany poprzez fermentację świeżo tłoczonego soku lub koncentratu z soku jabłkowego. Jego delikatnie musująca struktura idealnie gasi pragnienie w ciepłe dni. Jego uniwersalność sprawia, że można go pić solo, do posiłków lub w postaci drinka. Najlepiej smakuje schłodzony.

Drinki

Napoje alkoholowe uzyskiwane przez połączenie różnych rodzajów trunków, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych zamknięte w szklanej butelce lub aluminiowej puszce – gotowe do spożycia

Giny

Jest narodowym trunkiem anglików. Gin powstaje na bazie wysokiej jakości rektyfikatu, który poddawany jest dodatkowej destylacji z substancjami aromatycznymi w aparacie destylacyjnym. Każda marka ma swoją własną recepturę, która zawsze stanowi sekret i jest znakiem rozpoznawczym danej marki ginu. Podstawą ginu jest jałowiec, który destylowany jest razem z innymi naturalnymi przyprawami, korzeniami oraz owocami. Trunek ten idealne nadaje się do koktajli

Koniaki

Najszlachetniejszy trunek na świecie, produkowany wyłącznie na ściśle wyznaczonym obszarze we francji – miasteczku cognac.

Trunek ten powstaje z białego wina. Jest on dwukrotnie destylowany w alembikach w okresie od listopada do marca. Dojrzewa w dębowych beczkach sezonowych minimum dwa lata. W zależności od długości leżakowania koniaki dzielimy na:

– VS (VERY SPECJAL) – najmłodszy z dopuszczonych do sprzedaży koniaków. Czas leżakowania to minimum 2 lata.

– VSOP (very superior old pale) – minimalny wiek destylatów tego koniaku to 4 lata

– XO (extra old) – minimalny wiek destylatów to 10 lat. Wiek leżakowania zawsze zaczynami liczyć od 1 października roku zbiorowego winogron.


Likiery i kremy

Napitki o wysokiej procentowej zawartości alkoholu (zaczynają się od 12%). Wyróżniają się one na tle innych trunków rozpoznawalnym, słodkim smakiem najczęściej pochodzenia owocowego, ziołowego lub korzennego – możliwe są jednak niesamowite połączenia wszystkich tych źródeł.  Wyróżniamy likiery jajeczne, migdałowe, ziołowe, owocowe, kawowe, na bazie mleka czy kremowe. Dobre likiery alkoholowe mają wiele ciekawych odsłon, każdy musi odkryć swoją ulubioną


Miody pitne

Napój alkoholowy powstający w rezultacie fermentacji brzeczki miodu pszczelego – najczęściej lipowego.

Zgodnie z tradycją miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy:

  • Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody (58–61 °blg)
  • Dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody (48–50 °blg)
  • Trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody (34–36 °blg)
  • Czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody (25–28 °blg)

Prosecco

Włoskie wytrawne, białe lub różowe wino musujące. Produkowane wyłącznie w regionach wenecja euganejska i friuli-wenecja julijska. Prosecco jest produkowane metodą charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej druga fermentacja zachodzi nie w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych i dopiero gotowe wino musujące jest butelkowane..


Rumy

wysokoprocentowy napój alkoholowy  (37,5%–81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.

Podział rumów:

– biały (przejrzysty) – zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli; większość białego rumu pochodzi z portoryko;

– Złoty – zwany także bursztynowym, ma więcej aromatu niż biały rum, a kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa;

– Ciemny – zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat, jest także stosowany w kuchni; pochodzi z: jamajki, haiti i martyniki, a także z krajów ameryki środkowej, w tym nikaragui i gwatemali;

– Aromatyzowany – niektórzy producenci wytwarzają rum z dodatkiem smaku i zapachu np. Pomarańczy lub kokosa (np. Malibu); stosunkowo słaby, nie posiada aromatu rumu, o zawartości alkoholu poniżej 40%;

– Overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%.


Spirytusy

Destylat lub wodny roztwór alkoholu etylowego zawierający 95% (objętościowo) alkoholu. Do jego produkcji w polsce wykorzystuje się ziemniaki, zboża i m.In. Odpadki z buraków cukrowych pozostałych przy produkcji cukru.


Szampany

Najsłynniejsze wino świata, symbol luksusu i dobrobytu.

Szampan produkowany jest we francuskim regionie zwanym szampanią. Jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5°C.


Tequile

Trunek pochodzący z określonych rejonów meksyku produkowany z agawy.

Tequile pod względem rodzaju dzielimy na dwa 4 rodzaje:

– blanco – tequila czysta, nieleżakowana, bezbarwna

– reposado – tequila o lekko złotym kolorze, leżakowana przez okres 2-12 miesięcy w dębowych beczkach.

– Anejo – złoty trunek, który leżakuje minimum rok czasu

– extra anejo – trunek o głębokim złocistym kolorze, który leżakuje minimum 3 lata


Whisky

Bazą produkcji whisky są zboża, woda oraz drożdże. Proces destylacji whisky przebiega w dębowych beczkach lub miedzianych alembikach. Zawartość alkoholu w trunku nie może być mniejsza niż 40%. najbardziej znane whisky pochodzą ze: Szkocji, USA, Irlandii

Wina

Jest napojem alkoholowym uzyskiwanym w wyniku fermentacji moszczu winogronowego.

Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji (przekształcania winogron w wino).

Podział wina ze względu na ich kolor: białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.

– Nowością są wina bezalkoholowe – zarówno spokojne jak i musujące.


Wódki

Wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Trunek ten nie może mieć mniej 37,5% objętości alkoholu. Surowcami do produkcji wódek są: zboża różnego pochodzenia lub ziemniaki.

Vermuty

Wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi - najczęściej piołunem, a także szałwią,  kolendrą,  goździkami,  gałką muszkatołową. Vermuty zalicza się do win deserowych. Zawartość alkoholu waha się w granicach 12–20%. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa wermut - oznaczającego piołun.


© Borys Monopolowy. All rights reserved.
Powered by Ameti.